Brasiliansk oksefilet med svampesauce
Materiale til 4-5 personer
Steg
Oksefilet
salt
Peber
Glaserede æbler
4 æbler
100 gr. tyttebær
2 spsk. honning
¼ dl. balsamico
1 dl. rødvin
Orlydej
125 gr. mel
¼ æg
1 dl. øl
½ dl. lunkent vand
¼ dl. Olie
Salt og sukker
1 pisket æggehvide
Bønner
300 gr. friske grønne bønner
8 skiver bacon
Indbagte champignon
8 store champignon
Olie
Svampesauce
200 gr. svampe
1 stk. skalotteløg
¾ liter fond(bouillonterning + vand)
1 dl. fløde
Smør
Salt og peber
Yderligere
1 kg. asparges kartofler
Fremgangsmåde:
Filet
Kødet afpudses. Krølfedtet ridses i tern. Kødet brunes på en varm pande i olie på begge sider, olien hældes fra, og fileten steges nu i intervaller på 20 minutter, hviler i 10 minutter og til sidst 20 minutter i ovn ved 200 grader(husk at vende kødet hver gang det kommer ud af ovnen). Brug evt. stegetermometer.
Glaserede æbler
Toppen skæres af æblerne. Udstikkes for kerne (lav et pænt hul). På en pande kommes honning, balsamico og rødvin. Dette koges godt igennem og nedkoges til næsten sirupsagtig konsistens. Æblerne tilsættes og vendes hyppigt, indtil de er letglaserede, ca. 2-3 minutter. Æblerne tages op og "æblekaramellen" indkoges. Tilsættes de friske tyttebær som sauteres i karamellen et kort øjeblik. Tyttebærlagen fyldes i æblerne og disse stilles til side. Umiddelbart inden anretning bages æblerne færdige i ovnen ved 180 grader i 5 minutter.
Bønner
Bønnerne nippes og blancheres i kogende vand. Afdryppes, deles i 8 lige bundter og omvikles med bacon. Bønnerne bages i ovn ved 180 grader i 5-7 minutter.
Orlydej
Mel, æg, øl, vand, olie, samt salt og sukker piskes sammen til en glat dej. Hviler 1 time, hvorefter den stiftpiskede æggehvide vendes i. Dejen skal straks anvendes, når de piskede hvider er blevet tilsat.
Indbagte champignon
Champignonerne renses og dyppes i den færdige orlydej. Udbages i gryde med olie (evt. friture), til de er gyldne.
Aspargeskartofler
Kartoflerne koges og pilles. Stilles koldt. Inden anretning vendes kartoflerne i smeltet smør. Krydres med salt og peber. Drysses evt med nøddeflager.
Svampesauce
Svampene renses og skæres i mindre stykker. Kommes i en gryde med smeltet smør og de hakkede skalotteløg. Det sauteres godt. Fonden hældes på og det koger stille i ca. 20 minutter. Fløden tilsættes og koges godt igennem.
Anretning
Fileten skæres i passende skiver, anrettes på varme tallerkener i vifteform.
Æblet anrettes foran. I siderne anrettes hhv. indbagte champignon og baconbønner. Det omkranses med sauce
Sauce og kartofler serveres á part.
Drikkevareforslag
Sunrise rødvin fra Chile Carmerere 2003