Marts 6

Mad dag

Hold 3

Luksus tarteletter med kammuslinger og rejer.

Ingredienser

60 g smør
60 g hvedemel
2 dl hvidvin
6 dl fiskefond
2 dl piskefløde
2 dl ærter fra frost (optøede)
salt
peber
8 kammuslinger
olivenolie til stegning
200 g pillede rejer
1 håndfuld frisk dild
8 tarteletter

Sådan gør du

1 Smelt smørret i bunden af en gryde, og drys melet på. Lad det koge sammen til en tør dej.
2 Hæld vin på og derefter fiskefond, lidt ad gangen. Pisk/rør i saucen, mens den koger op.
3 Tilsæt fløde og ærter, og bring saucen i kog. Lad den koge i 1 minut, eller til melsmagen er helt væk. Smag til med salt og peber.
4 Tilsæt mere fond efter behov – saucen skal ende med at være tyktflydende.
5 Steg kammuslingerne i lidt olie på en glohed pande i 1 minut på den ene side og 30 sekunder på den anden. Skær dem herefter ud i halve eller kvarte.
6 Vend rejer og plukket dild i saucen, og varm den igennem. Tilsæt så kammuslingerne.
7 Lun tarteletterne, og fyld dem med saucen. Pynt med dild og evt. et par rejer.
20190306_193334 20190306_193344

Nyretapper og kantarelsauce

Ingredienser

1 nyretap

  • 3 – 4 spsk. smør

Morkelsauce

  • 3 dl. rødvin
  • 2 dl. portvin
  • 5 dl. kalvefond
  • 10 kviste frisk timian
  • 1 skalotteløg
  • 30 g. tørrede morkler
  • 150 – 200 g. smør
  • Salt

Bagte tomater

  • Honning tomater
  • 1 bakke gode cherry tomater
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. hvidvins balsamico
  • 2 tsk. honning
  • 2 tsk. frisk hakket rosmarin

Gratinerede Portobellosvampe

  • 4 portobellosvampe
  • 1 skalotteløg
  • 100 g. modnet cheddarost
  • ¼ frisk fennikel

Selleripuré

  • 1 knoldselleri
  • 2 fed hvidløg
  • Ca. 1 l. sødmælk
  • Salt og peber

Sådan gør du

  1. Opblød morklerne i lunkent vand i et par timer minutter. Si dernæst vandet fra.
  2. Skræl skalotteløget som skæres i tern
  3. Kom rødvin, portvin, skalotteløg og timian i en gryde.

  4. Lad det kog ned til det halve.
  5. Tilsæt kalvefonden og lad det yderligere koge ned med ⅓ del.
  6. Si saucen og kom morklerne ved. Lad det simre i 20 minutter.
  7. Selleripuré
    1. Skræl knoldselleriet som skæres i tern.
    2. Kom dem i en gryde med mælken og de afskallede hvidløgsfed.
    3. Kog langsomt mælken op, men pas på det ikke koger over.
    4. Lad det simre i ca. 35 – 45 minutter indtil sellerien er mør.
    5. Si mælken fra, men behold den.
    6. Damp sellerien, og mos den og hvidløgsfedene med en stavblender eller kom det i en blender.
    7. Tilsæt evt. lidt ekstra mælk for, at konsistensen bliver lind.
    8. Smag til med salt og peber.
    9. Nyretapper

      1. Soigner nyretapperne for evt. fedt og de værste sener.
      2. Drys dem med salt 1 time inden tilberedning. Lad dem stå ved stuetemperatur i en time.
      3. Hæld lidt olie i en pande som varmes op.
      4. Kom nyretapperne på panden og tilsæt smøret.
      5. Steg nyretapperne 2 – 5 minutter på hver side, dette afhænger hvor store de er.
      6. Under stegningen hældes det smeltede smør over nyretapperne.
      7. Tag dem af panden og lad dem hvile i 5 minutter under noget stanniol.
      8. Skær dem dernæst i skiver af ½ cm. tykkelse.20190306_202755_003 20190306_202320_001
        1. Monter saucen med smørklatter mens der piskes. På et tidspunkt begynder saucen, at se blank ud og bliver også lidt tykkere.

        Bagte tomater

        1. Skyld tomaterne, og halver dem.
        2. Kom dem på en bageplade med bagepapir på.
        3. Bland olive, æbleeddike og honning.
        4. Smør tomaterne på skærefladen med blandingen og drys med frisk hakket timian.
        5. Bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 35 – 45 minutter, eller indtil de er faldet sammen.

        Gratinerede Portobellosvampe

        1. Skær stokken af portobellosvampene, som skæres i små tern.
        2. Sæt portobellosvampene i ovnen ved 180 grader i ca. 20 minutter indtil de har afgivet en del væde.
        3. Skalotteløget afskalles og skæres i små tern.
        4. Fennikeltoppen skæres i tynde skiver.
        5. Riv cheddarosten.
        6. Hæld væden fra portobellosvampene.
        7. Drys cheddarosten i portobelloerne, som toppes med fennikel og skalotteløg.
        8. Sæt portobelloerne i ovnen ved 180 i ca. 20 minutter eller indtil osten er smeltet.