Hold 1
Svampe suppe med Peberfrugt-Bruschetta.
Coq au vin
Den franske klassiker Coq au vin er en rigtig simre hyggeret, som dufter skønt i hele huset, mens den gode (hane)kylling bliver kogt mør og lækker i gryden.
Oprindeligt bruges hanekylling – derfra navnet til retten – men det går lige så fint at bruge anden kylling, her kan man enten vælge at partere en hel kylling eller at bruge udskæringer som fx bryst, overlår eller hele lår.
Det lækre kyllingekød i rødvinssaucen, med sprøde gulerødder, søde perleløg og champignon er virkelig anbefalelsesværdigt!
- 1 -1,5 kg kylling, (bryst, overlår og lår)
- 1 spsk. olivenolie
- 1 spsk. smør
- 2 løg, finthakkede
- 4 fed hvidløg
- 5 gulerødder i grove skiver
- ½ knoldselleri, i tern
- 1 flaske god rødvin, fx Pinot Noir
- 4 nelliker
- 10 hele peberkorn
- 1 håndfuld frisk timian
- 5 laurbærblade
- 100 g. god bacon, i skiver
- 250 g. champignon, i kvarte
- Salt og peber
- maizenamel, 1-2 tsk til at jævne med
- Karameliserede perleløg
- 20-30 perleløg, evt halveret
- 2 spsk sukker
- 1/2 dl vand
- 1 spsk. smør
- Anretning
- 1 dl bredbladet persille, finthakket
Gnid kyllingestykkerne med salt og peber og brun dem godt af i smør og olivenolie i en stegegryde til skindet begynder at blive sprødt. Tag kyllingestykkerne op og sæt dem til side på et fad.
I den samme gryde sauteres løg, hvidløg, knoldselleri og halvdelen af gulerødderne under omrøring i et par minutter.
Kom kyllingestykkerne tilbage i gryden, sammen med rødvin, timian, laurbærblade, nelliker og peberkorn.
Kom låg på gryden og lad retten simre i 1 – 1 ½ time.
Lige inden simretiden er færdig, steges bacon sprødt på en pande, og derefter ristes champignoner og de resterende gulerødder på panden i fedtet fra bacon. Sæt det til side i en skål.
På samme pande tilsættes perleløg, smør, sukker, salt og vand. Varm op og kog under jævnlig omrøring, indtil løgene karamellisere og bliver rigtig lækre. Kom de karamelliserede løg i skålen med champignon.
Når retten har simret færdig, tages kyllingestykkerne op af gryden og sættes til side på en tallerken. Sigt saucen gennem en finmasket sigte eller et rent klæde og kasser fyldet. Skum overflødigt fedt fra saucen og kog saucen op i gryden uden låg og jævn den med lidt majsstivelse, hvorefter den smages godt til med salt og peber.
Tilsæt kyllingestykkerne, champignon, gulerødder, perleløg og bacon. Varm retten godt igennem inden servering
Serveres med fx kartoffelmos, et gavmildt drys persille og godt brød.