27 April

 

Billede1

Bagt torsk med brunet smør og jordskokkepuré og -chips

Torsk Skær torskefileten i 8 lige store stykker. Pensl med olivenolie. Krydr med salt og peber. Læg stykkerne i et ovnfast fad, og bag dem i ca. 14 min ved 180 °C.

Chips  Varm olien op til 150 °C i en lille gryde. Skrub jordskokkerne rene, og skær dem i meget tynde skiver (brug evt. et mandolinjern). Fritér dem i olien, til de er gyldne. Tag dem op, og læg dem på køkkenrullepapir. Krydr med salt.

Puré  Riv skallen af citronen, og pres saften fra den. Skrub jordskokkerne rene, skær dem i små stykker, og kog dem i usaltet vand i 20 min. Hæld vandet fra. Blend jordskokkerne med stavblender til en glat puré. Pres mosen gennem en si og ned i gryden igen. Bland puréen med fløde og smør. Krydr med salt, peber, citronsaft og citronskal.

Brunet smør Smelt smørret i en gryde, til det bliver let brunt. Inden servering anrettes puréen på en tallerken med torsken ovenpå. Pynt med chips og små kviste af dild. Dryp den brunede smør over.

TORSK

600 g torskefileter

1 spsk. olivenolie

Salt og peber

JORDSKOKKECHIPS

2 Jordskokke

0,5 l solsikkeolie

salt

køkkenrulle

JORDSKOKKEPURÉ

600 g Jordskokke

0,5 l                     fløde

25 g                     smør

Salt og peber

1                           citron

BRUNET SMØR

50 g                     smør

PYNT

0,5 bøtter         dild

Baked Alaska

Billede2

Fremgangsmåde

Ingredienser

1 stk. Lagkagebund

0.5 l. Flødeis Sorbet kan også bruges

2 stk Æggehvider Evt. pasteuriserede

0.5 tsk. Citronsaft

50 g Sukker

75 g Flormelis

 

 

Stik 4 runde cirkler ud af lagkagebunden, med en diameter på ca. 6 cm. Læg en blød kugle is ovenpå. Sæt de 4 iskager på frost ca. 1 time eller indtil 5 min. før servering. 1 Bland æggehvider og citronsaft i en skål. Pisk æggehviderne med citronsaft i et par minutter med elpisker (medium hastighed) til let, blødt skum. 2 Tilsæt sukkeret lidt ad gangen og derefter flormelis, og pisk videre, til marengsen er sej og skinnende. Kom marengsen i en sprøjtepose eller smør den direkte på de frosne iskager, så overfladen er dækket. 3 Brænd overfladen af marengsen med en gasbrænder. Eller varm ovnens grill op og sæt dem meget kortvarigt derunder, til iskagerne er gyldne på overfladen, men marengsen stadig er ubagt, blød og luftig. Server straks iskagerne.

Del bananerne på langs. Lad smørret gyldne i en pande og rist bananerne 2-3 min. på hver side. Drys mandlerne over bananerne. Bland skal og saft af appelsin og citron med sukker. Hæld blandingen over bananerne og lad retten koge ved svag varme, 2-3 min. Varm cognacen op. Hæld den over bananerne ved serveringen og flamber.