November 9

Maddag

Hold 1

Svampe Stuvning20231108_191755 20231108_191722 20231108_191825

Svampestuvning

 

Antal: 2 Pers.

Ret : Forretter – Forretter

Ingredienser:
400  g. svampe, renset vægt
1  lille løg, finthakket
1 fed
25  g. smør eller olivenolie
salt
peber
2  dl. fløde
hvedemel
Opskrift:

kom lidt fedtstof på panden og varm den lidt op. Svits løg og hvidløg og kom svampene til dem. Kom salt og peber. Når svampene er ristede, tilsæt fløde, eventuelt et lille drys hvedemel og lad det hele stå og blive lidt tykkere.

Serveres på ristet brød eller på pasta.

Stegt andebryst med sprød rødkålssalat.

Stegt andebryst

  • 2 stk andebryst á ca. 200g
  • 2 kviste timian
  • 1 fed hvidløg (stort)
  • salt gerne flagesalt

Rødkålssalat med æble, bagte mandler og vinaigrette

  • 1/4 hoved rødkål
  • 30 gram mandler
  • 1 æble syrligt og dansk
  • 1/2 appelsin (saften herfra)
  • neutral olie (bare en smule)
  • Olivenolie
  • Balsamicoeddike god og mørk balsamico

Balsamico-chili sauce

  • 1 dl balsamicoeddike (mørk)
  • 500 ml andefond
  • 1 chili (mellemstærk)
  • 30 gram smør
  • Salt
  • Peber

Gulerodspuré

  • 4 gulerødder
  • 25 gram smør
  • salt

Kartofler i andefedt

  • 300 gram kartofler (små)
  • Andefedt jeg brugte noget af det jeg havde på panden fra stegt andebryst
  • Salt

Sådan gør du

Stegt andebryst

  • Start med at ridse skindet ned til kødet med ca. 1 centimeters mellemrum og gnid godt ind i salt
  • Læg andebrystet med skindsiden nedaf på en kold god pande – jeg foretrækker en pande af støbejern – og sæt varmen til lav/middel (3 ud af 6 hos mig)
  • Steg ved denne lettere lave varme til det meste af fedtet er smeltet væk og skindet er sprødt (ca. 18-20 minutter)
  • Vend brystet og steg på kødsiden til kernetemperaturen er ca. 58 grader (2-3 minutter)
  • Læg til side og lad kødet hvile i 5-10 minutter

Gulerodspuré

  • Skræl gulerødderne og skær dem i 1 cm tykke skiver
  • Kog i letsaltet vand i 10-12 minutter til de er møre
  • Hæld vand fra og blend gulerødderne med ca. 25g smør (jeg bruger min elskede bamix)
  • Smag til med salt og sæt til side (puréen kan varmes igen lige inden servering)

Rødkålssalat

  • Hæld kogende vand over 30g mandler, og lad dem stå i det varme vand i 5 minutter
  • Smut mandlerne, hæld dem i en plastikpose med 1 spsk neutral olie og lidt salt – bland det hele
  • Hæld mandlerne på en plade med bagepapir, og bag i ovnen i ca. 20 minutter (til mandlerne er brune i overfladen)
  • Når mandlerne er færdige sættes de til side i en skål og køler af
  • Pil yderste blad af rødkålet, skyl og snit ca. 1/4 af rødkålet relativt fint
  • Hak æblet i mundrette bidder og bland med rødkålen
  • Klem saften fra en halv appelsin over salaten (på den måde undgår du at æblet bliver brunt/oxiderer)
  • Lige inden servering hældes vinaigrette over salaten, som derefter anrettes på en tallerken med lidt hakkede bagte mandler på toppen

Vinaigrette

  • Rør 3 spsk olivenolie og 1 spsk mørk balsamico sammen til det har en homogen masse

Kartofler vendt i andefedt

  • Skyl og rens de små kartofler og kog dem (med skræl) 10-12 minutter, til de er lige akkurat møre
  • Læg til siden indtil du begynder at stege andebryst
  • Varm en pande op på middel varme, læg kartoflerne på panden og tilsæt lidt andefedt fra panden med andebryst
  • Steg til kartoflerne er let sprøde i kanten (10-15 minutter) og drys lidt salt henover
  • Servér i en lille skål/gryde eller lignende ved siden af din tallerken med stegt andebryst og rødkålssalat

Balsamico-chili sauce

  • Læg en stor spsk god honning i en gryde og smelt ved middelvarme
  • Når honningen er helt flydende tilsættes 1 dl god mørk balsamico eddike og der koges ind til lidt under halvdelen er tilbage
  • Tilsæt 500ml andefond og kog ind til der er 1-1,5 dl tilbage (den er let klistret nu)
  • Pisk 30g smør og en lille smule finthakket chili i saucen og smag til med lidt(!) salt og peber (og evt. chili)
  • Saucen skal på ingen måde være stærk. Chilien skal blot give en lille smule varme

Noter

Anretning:Anret ved at lægge en klat gulerodspuré på en rund tallerken, som du trækker i en stribe. Læg et par tykke skiver stegt andebryst oven på puréen, og drys lidt flagesalt hen over.Ved siden af skiverne af stegt andebryst anretter du lidt rødkålssalat i en “stribe”. Top med hakkede bagte mandler.Rundt om de to “striber” trækker du din balsamico-chili sauce, og ved siden af anretningen serverer du lidt kartofler vendt i andefedt.Tips og tricks:Gulerodspuréen og saucen kan laves i god tid, og varmes lige inden serveringMandlerne bør også blive lavet i god tid, så de kan køle godt afHusk at medbringe resten af saucen i en kasserolle ved siden af anretningen – du får brug for den ;-)Hvis du udelader kartoflerne, kan retten fint bruges som en forret.
20231108_200711 20231108_200638 20231108_200632 20231108_191841

Bagte pærer med müslicrumble

4 stk. Pærer
120 g EASIS Choko Crunch
80 g Plantemargarine
80 g EASIS Perfect Fit
100 g EASIS Vanille is
1 nip Mynteblade, til pynt B
Fremgangsmåde Del pærerne og udhul kernehusene Smuldr Choko Crunch, fedtstof og Perfect Fit sammen med fingrene og fordel det ovenpå pærerne Bag dem ved 180° C i ca. 40 minutter, til pærerne er møre Server isen til de lune pærer Pynt med mynteblade Tip: Kan også laves med andre frugter, fx fersken, nektarin eller abrikose
20231108_204235